Stiai ca?
Istoria covrigilor poate fi urmarita pana in perioada Imperiului Roman, cand produsele de patiserie erau extrem de populare in întreaga Europa. Unele surse sugerează ca originea covrigilor se află in Turcia moderna, unde erau cunoscuti sub numele de „simit”.
Covrigii au devenit extrem de populari in Europa Centrală si de Est în secolul al XVI-lea, in special in Germania si Austria. In această perioada, erau fabricati de brutarii evrei, care si-au pus amprenta asupra modului in care erau preparati.
In secolul al XVIII-lea, covrigii au inceput sa fie fabricati in masa, iar această productie in masa a dus la cresterea popularitatii lor in intreaga lume.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale istoriei covrigilor este legat de forma lor caracteristica. Covrigii au fost întotdeauna formati intr-un cerc, dar nu orice cerc. Acestia au fost întotdeauna formati intr-un model specific, cu două extremităti indoite catre interior.
Una dintre legende spune ca aceasta forma specifica a covrigilor a fost inspirata de mainile incrucisate ale calugarilor care au facut pentru prima data acest produs de patiserie. Astfel, covrigii au fost o modalitate prin care calugarii au simbolizat unitatea si fratia intre ei.
O alta legenda germana leaga forma covrigului de un brutar de la curtea regelui care a fost trimis la inchisoare, deoarece nu copsese bine painea. Nevasta brutarului l-a rugat pe rege să îi mai dea o sansa sotului ei. Regele a acceptat, cu o conditie: in trei zile, brutarul sa faca o paine prin care soarele sa treaca de trei ori. Cautand, cu disperare, o solutie, brutarul a vazut-o pe sotia lui rugandu-se, in genunchi, cu bratele incrucisate pe piept si atunci a avut ideea de a impleti coca, redand atitudinea in care se ruga femeia, formandu-se trei goluri in covrig, prin care soarele putea sa treacă de trei ori, cum ceruse regele. In ultimul moment insa, inainte ca brutarul sa puna covrigii in cuptor, pisica a rasturnat un vas cu bicarbonat de sodiu, peste acestia. Neavand timp sa pregateasca ații, brutarul i-a spalat cu apa calda si i-a copt, constatand ca apa cu bicarbonat le daduse un gust si o consistentă foarte buna. De atunci, aceasta a ramas modalitatea de a prepara covrigii: coca simpla pe baza de apa, faina, sare, drojdie care se dospeste, se trec covrigii prin apa fierbinte cu bicarbonat si apoi se coc.
Istoria Covrigului in Romania
Istoria covrigilor in Romania incepe in secolul al XV-lea, cand turcii otomani au introdus covrigii in Europa de Est. Acesia au devenit rapid populari si au fost vanduti in pietele publice. In secolul al XIX-lea, covrigii erau vanduti de vanzatorii ambulanti in Bucuresti si alte orase mari din Romania.
In timpul Primului Razboi Mondial, covrigii erau un aliment popular pentru soldatii romani, fiind un bun substituit al painii care era mai rara si mai scumpa. Dupa razboi, covrigii au devenit din ce in ce mai populari in Romania si au inceput sa fie fabricati industrial in fabrici In anii 1950 si 1960, covrigii erau disponibili doar in magazinele alimentare mari. Dupa Revolutia din 1989, au aparut mai multe magazine specializate in covrigi, iar acestia au devenit mai variati in arome si forme.
Astazi, covrigii sunt o gustare populara disponibili intr-o varietate de forme si arome, de la covrigii clasici cu sare sau mac la covrigii dulci, picanti sau umpluti cu fructe si diverse creme delicioase.